V menzách startuje kampaň na podporu zdravého životního stylu

Zdroj: Udržitelná univerzita
Úterý 9. duben 2024, 10:47 – Text: Miroslava Zavadil

To, co jíme, má dopad nejen na naše zdraví, ale také na životní prostředí. Udržitelná univerzita proto v menzách UP spouští kampaň, která vyzývá strávníky k aktivnímu pohybu a vyvážené stravě a informuje je o environmentálních dopadech potravinářského a zemědělského průmyslu. Její součástí je také výzva Veggie challenge, v níž lze vyhrát upcyklovanou univerzitní ledvinku.

„Nadváhou nebo obezitou trpí v České republice přibližně 57 % dospělých. Zemědělství, a zvláště masný průmysl, jsou jedním z největších producentů skleníkových plynů. Udržitelná univerzita se proto v souladu se Strategií udržitelnosti Univerzity Palackého (bod 9 a 12) zaměřuje také na osvětu v této oblasti,“ říká Miroslava Zavadil, referentka udržitelného rozvoje UP.

Plakáty a letáčky v univerzitních menzách vyzývají zaměstnance a studenty k aktivnímu pohybu a vyvážené stravě. Nedostatek pohybové aktivity může vést k obezitě a vyššímu riziku vzniku civilizačních onemocnění. Naopak pravidelná fyzická aktivita pomáhá relaxovat, snižuje stres, spaluje více kalorií a udržuje dobrou kondici. Podpořit zdraví člověka lze také prostřednictvím vyváženého jídelníčku s ideálním poměrem živin. V běžné stravě by se mělo objevit více zeleniny, ovoce, celozrnných obilovin, ořechů a luštěnin.

Druhé varianty informačních materiálů vysvětlují problematiku dopadu konzumované stravy na životní prostředí. V uhlíkové stopě jednotlivých potravin jsou velké rozdíly – i malou změnou v jídelníčku je možné uhlíkovou stopu jednotlivce poměrně výrazně snížit: o 6 % při konzumaci pouze kuřecího masa, o 10 % při vegetariánské stravě a o 15 % při stravě veganské.

Součástí kampaně je výzva k účasti ve výzvě Veggie Challenge s možností slosování o upcyklované ledvinky Udržitelné univerzity, které jsou vyrobené z použitých reklamních bannerů. Během výzvy si účastníci zvolí, jak se budou během 30 dní stravovat – zda vegansky, vegetariánsky, nebo budou konzumovat maso jen jednou týdně. Účast na slosování o ledvinky je podmíněna dokončením výzvy a zasláním závěrečného hlášení na e-mail miroslava.zavadil@upol.cz do 20. června.

 

Zpět

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies a případné další síťové identifikátory, které mohou obsahovat osobní údaje (např. jak procházíte naše stránky). My a někteří poskytovatelé námi využívaných služeb, máme k těmto údajům ve Vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Tyto údaje nám pomáhají provozovat a zlepšovat naše služby. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas. Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat (odkaz najdete v patě stránek).

(Technické cookies nezbytné pro fungování stránek. Neobsahují žádné identifikační údaje.)
(Slouží ke statistickým účelům - měření a analýze návštěvnosti. Sbírají pouze anonymní data.)
(Jsou určeny pro propagační účely, měření úspěšnosti propagačních kampaní apod.)