Vyzkoušet si sdílené nebo nákladní kolo, naučit se pečovat o rostliny i svou duši, dopravit se na univerzitu bez auta nebo najít něco užitečného na univerzitním bazaru – to vše umožnil Evropský týden udržitelného rozvoje, který na UP pořádala Udržitelná univerzita. Pozitivní odezvu získala také rozšířená nabídka bezmasých pokrmů v menzách. Univerzita se k celoevropské iniciativě připojila během prvního týdne semestru, téma udržitelnosti je ale prioritou po celý rok.
Velký ohlas mezi studenty a studentkami sklidil Bazar UP, který se konal jako součást doprovodného programu MEET UPu v blízkosti univerzitního Freeshopu – univerzitního reuse centra. Ve spolupráci s reuse centry Technických služeb města Olomouce a Charity Olomouc přinesl možnost poslat dál nepotřebné věci nebo si za dobrovolný příspěvek něco odnést – zájem byl o oblečení, knihy a především o vybavení kuchyně a domácnosti. Bazar navštívilo mnoho především zahraničních studentů, kteří na kolejích stráví většinou jen několik měsíců. Atmosféru zpestřila ochutnávka piva Bounty z univerzitního experimentálního pivovaru Eureka.
„Víme, že některé věci jsou již v koloběhu několik let. Jsme rádi, že můžeme podporovat princip cirkulární ekonomiky na UP. I tentokrát jsme rozdali spoustu věcí, které již měly svůj příběh, a teď dostaly šanci podílet se na životním příběhu někoho dalšího. Těm, kdo bydlí na kolejích, jsme také nabízeli tašky na třídění odpadu, které na celý akademický rok půjčuje studentský spolek Udržitelný Palacký,“ popsala Miroslava Zavadil, referentka udržitelného rozvoje UP.
Den bez aut: podpora ekologické dopravy
Den bez aut přilákal na nádvoří Zbojnice a k zadnímu vstupu do hlavní budovy PřF na přes 200 studentů a zaměstnanců UP. Ti, kteří nechali auto doma, byli odměněni koláčky z regionální pekárny Mezice a kávou z olomoucké pražírny Café Gape. Účastníci si mohli vyzkoušet nákladní kolo a navíc se zařadili do slosování o balíčky s kávou, slevové vouchery od Endorphin Republic nextbike či zvonky na kola z UPointu. Desítky zájemců také využily bezplatný servis kol. „Připojením k této mezinárodní iniciativě chceme ukázat, že i bez auta se dá po Olomouci pohodlně cestovat, a podpořit ty, kteří již pravidelně volí ekologickou dopravu. Každý rok kromě toho podporujeme účast ve výzvě Do práce na kole,“ řekla Miroslava Zavadil.
Bezmasá jídla i užitečné workshopy
Po celý týden byla v menzách UP rozšířená nabídka rostlinných jídel. „Potěšila nás velká pozitivní zpětná vazba od studujících, kteří by uvítali, kdyby rozšířená nabídka – tedy každý den jedno jídlo bezmasé a jedno čistě rostlinné – byla v nabídce menz po celý rok,“ doplnila. Nadto se v průběhu ETUR konalo několik workshopů spojených s tématem udržitelného rozvoje jako mindfulness, péče o květiny a vaření piva v univerzitním experimentálním pivovaru Eureka.
Další týden udržitelného rozvoje na UP se bude konat zase začátkem příštího akademického roku. Další aktivity spojené s udržitelností, které se konají průběžně během celého roku, najdete vždy na webu Udržitelné univerzity.