Vyzkoušet si sdílené nebo nákladní kolo, naučit se pečovat o rostliny i svou duši, dopravit se na univerzitu bez auta nebo najít něco užitečného na univerzitním bazaru – to vše umožnil Evropský týden udržitelného rozvoje, který na UP pořádala Udržitelná univerzita. Pozitivní odezvu získala také rozšířená nabídka bezmasých pokrmů v menzách. Univerzita se k celoevropské iniciativě připojila během prvního týdne semestru, téma udržitelnosti je ale prioritou po celý rok. Přečtěte si více v článku.
Veganský wrap Caesar, kešu parmazán nebo pesto ze sušených rajčat – to je jen malý výběr z pokrmů a přísad studené kuchyně, jejichž přípravu si vyzkoušeli kuchařky a kuchaři univerzitní menzy.
Ukázat, že udržitelnost není jen teoretické téma, ale týká se osobně nás všech, pomohl i na Univerzitě Palackého Evropský týden udržitelného rozvoje. Začal bazarem, kde si mohli lidé vyměnit či za dobrovolný příspěvek odnést knihy, oblečení či domácí potřeby a dát jim nový život. Konaly se také přednášky či promítání, dále se univerzita připojila k mezinárodnímu dni bez aut. Kromě toho pro své studenty a zaměstnance připravila rozšířenou nabídku vegetariánských jídel v menzách.
Prohlédněte si, kdo zvítězil v květnové výzvě Do práce na kole 2023 za UP a Olomouc.
Jak se třídí na 8 fakultách UP, CATRIN a rektorátu shrnuje výsledková zpráva z fyzické analýzy odpadu.
Foto: Vojtěch Duda
Ze semináře o portálu Fakta o klimatu, který představil 10 nejdůležitějších vhledů do tématu klimatické změny skrze data a datové vizualizace, vznikl také záznam.
Foto: Vojtěch Duda
Přečtěte si také zprávu z průběhu prvního dne bez aut v historii UP.
Foto: Vojtěch Duda
Prohlédněte si, kdo zvítězil v květnové výzvě Do práce na kole 2022 za UP a Olomouc.
Foto: Vojtěch Duda