Dva dny plné zábavy, hudby a dobrého jídla u levandulového pole. Tak by se dala shrnout nejvoňavější akce na Moravě – Levandulový festival. Jeho sedmý ročník proběhne 5.–6. července 2023 na Levandulovém statku v Bezděkově. Na program, do něhož se letos premiérově zapojuje i Pevnost poznání, se mohou těšit všechny věkové kategorie.
Celou akcí návštěvníky provede tradičně moderátor Vladimír Kořen, známý z pořadu Zázraky přírody v České televizi.
Samozřejmostí je hudební program – letos na pódiu zahrají Eddie Stoilow, Yoyo Band, Věra Martinová, Thom Artway, Šárka Vaňková a další. Milovníci jídla se mohou těšit na kulinářskou show s Janem Rimplerem, jejíž součástí je i ochutnávka. Pro děti připravujeme dětské atrakce a dílničky.
„Máme pestrou skladbu muzikantů, velice hojné zastoupení lokálních prodejců a zajímavých food trucků, ale na co se hlavně těším, je letošní novinka – spolupráce s Univerzitou Palackého v Olomouci a jejich program nejen pro děti. Neměl bych zapomenout ani na zajímavé povídání, které nás čeká s Tomášem Mitáčkem, zakladatelem Sonnentoru,“ vyjmenovává body programu organizátor Levandulového festivalu Lukáš Drlík.
Do světa levandule návštěvníky vtáhne levandulová stezka, komentované prohlídky statku, levandulové občerstvení a odpočinek v levandulovém poli. Oblíbené je také focení v levandulích a na památku si návštěvníci mohou odnést i levandulovou sazeničku.
Právě komentované prohlídky přiblíží návštěvníkům život na statku. „Prohlídky jsou hodně oblíbené. Děti nejvíce zajímají traktory a ovečky, studenti vysoké školy zemědělské se zajímají o konkrétní postupy naší práce. Laická veřejnost si podle mě užívá ukázku jak práce na poli, tak následné zpracování a výrobu produktů, včetně destilace éterického levandulového oleje,“ popisuje Drlík.
Stánky s občerstvením a výrobky obsadí prodejci, jejichž nabídka bude převážně z oblasti Hané a Jeseníků, prostě těch lokálních. Nabízet budou pestrou škálu produktů z oblasti zdravé výživy, přírodní kosmetiky, specializovaných potravin a nápojů atd. Nebude chybět ani to nejlepší z olomoucké gastro scény – Bistro Romana Pauluse a tým Long Story Short Eatery & Bakery.
I tento rok odborná porota rozhodne o nejlepší bábovce festivalu, do soutěže se jako každý rok zapojují návštěvníci. Podmínkou je přinést svůj výtvor i s receptem a ty nejlepší bábovky budou oceněny.
Novinkou festivalu je prostor, kde mohou návštěvníci přenocovat pod stanem, v autě nebo karavanu. Tuto možnost zaštiťuje projekt Bezkempu.cz, kde lze už teď na jejich webu rezervovat místo.
„Každým rokem jsou rozhodně největším lákadlem rozkvetlé levandule, a to už teď víme, že můžeme slíbit,“ říká Drlík a dodává: „Festival se odehrává na farmě, takže v případě špatného počasí jsou vítány gumáky, flanelky a v případě krásného dne třeba slamáky. Těšíme se!“